ODVISNIKI – STAVČNI ČLENI V OBLIKI STAVKOV

 

 

  1. Pripravi si zvezek za jezikovni pouk in delovni učbenik Slovenščina za vsak dan – izdaja s plusom, 2. del.
  2. V zvezku preberi in ponovi vse o povedi, stavku, enostavčni povedi, zloženi povedi, priredno in podredno zloženi povedi ter si oglej primere.
  3. Odpri delovni učbenik in poišči 10. sklop: Odvisniki – stavčni členi v obliki stavkov. Preberi si, o čem se bomo učili in kaj bo treba znati.
  4. V zvezek za jezikovni pouk prepiši naslov sklopa in cilje, naštete pod njim.
  5. Nato nadaljuj z reševanjem nalog v delovnem zvezku, in sicer: na strani 20 sta dve nalogi za ugotavljanje predznanja. Sledi prvi odvisnik, to je osebkov. Naučil/a se ga boš samostojno, in sicer skozi reševanje nalog na straneh 21, 22 in ena naloga je na strani
  6. Svetujem ti, da delaš počasi, natančno bereš navodila, pravilno in smiselno dopolniš pravilo.
  7. V zvezek za jezikovni pouk prepiši povzetek snovi, ki sem ga pripravila. Tisto, kar je poudarjeno, piši z rdečo, ostalo z modro.

 

OSEBKOV ODVISNIK

 

Kdor visoko leta,      nizko pade.

osebkov odvisnik     glavni stavek

                                     Kdo pade?

 

Osebkov odvisnik dopolnjuje povedek glavnega stavka s podatkom o vršilcu dejanja. Po njem sprašujemo z vprašalnico kdo ali kaj + povedek glavnega stavka.

 

Svoje delo dokumentiraj tako, da fotografiraš/skeniraš  zvezek (opravljeno delo) in mi fotografije/dokaze posreduješ po elektronski pošti na naslov: zdenka.kostanjevec@guest.arnes.si

 

 

 

 

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost